Πέρα από το Ροζ και το Μπλε: Εξερευνώντας τις Ιστορικές Ρίζες και τις Νέες Τάσεις στα Παιδικά Ρούχα 0
Πέρα από το Ροζ και το Μπλε: Εξερευνώντας τις Ιστορικές Ρίζες και τις Νέες Τάσεις στα Παιδικά Ρούχα

Αν και τα μικρά παιδιά δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, η κοινωνία απαιτεί από την αρχή της ζωής να υπάρχει σαφής προσδιορισμός του φύλου στην γκαρνταρόμπα τους. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι γονείς αντιτίθενται σε αυτές τις απαιτήσεις και επιλέγουν ρούχα σε ουδέτερα χρώματα.

Από πού προέρχεται αυτός ο χρωματικός διαχωρισμός; Είναι πραγματικά καλή ιδέα τα παιδικά ρούχα και τα φορέματα για κορίτσια σε ουδέτερες αποχρώσεις;

Γιατί το ροζ αποδίδεται στα κορίτσια και το μπλε στα αγόρια; Παρά την κοινή αντίληψη, το ροζ δεν συνδέεται πάντα με τα κορίτσια, ούτε το μπλε με τα αγόρια. Αυτή η τάση χρωμάτων προέκυψε μόλις τον 20ό αιώνα! Πώς έγινε αυτή η αλλαγή στο χρώμα που συμβολίζει το φύλο;

Παλιότερα, το μπλε αποδιδόταν στα κορίτσια επειδή συνδεόταν με τη Μαρία. Τα μικρά κορίτσια υποτίθεται ότι έπρεπε να ταυτίζονται με τη θεϊκότητα, την καθαρότητα και την υποταγή της. Αντίθετα, το κόκκινο (ή η ανοιχτότερη εκδοχή του, το ροζ) συσχετιζόταν με την εξουσία, τη δύναμη και το αίμα του Χριστού, γι' αυτό τα αγόρια ντύνονταν πιο συχνά με ροζ.

Γιατί άλλαξαν αυτά τα χρώματα; Οι πρώτες αναφορές σχετικά με αυτή την αλλαγή προέρχονται από τις Βερσαλλίες. Ο Λουδοβίκος Θ' επιλέγει μπλε φόντο για το βασιλικό έμβλημα. Με τον καιρό, αυτό το χρώμα περνά από τα θεϊκά χέρια στην αριστοκρατία και καταλήγει τελικά στις στολές. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το γαλάζιο αρχίζει να συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τα αγόρια.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ροζ για τα κορίτσια. Χάρη στη Μαρκησία ντε Πομπαντούρ, που το χαρακτήρισε ως χρώμα «εκλεκτής λεπτότητας» και το εισήγαγε στα σαλόνια των Βερσαλλιών, το ροζ γίνεται δημοφιλές μεταξύ των γυναικών της αυλής, οι οποίες αρχίζουν να ντύνουν τις κόρες τους σε ροζ. Με τον καιρό, το ροζ χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους σχεδιαστές γυναικείας μόδας και τις αστέρες της οθόνης του 20ού αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία των παιδικών ρούχων και την εξέλιξη των φορεμάτων για κορίτσια μέσα στα χρόνια στο άρθρο αυτό – ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Η νέα τάση στα παιδικά ρούχα; Χρώματα της γης και μινιμαλιστικό στυλ Υπάρχει κάποια επίσημη εντολή για το ντύσιμο των παιδιών ανάλογα με το φύλο τους; Φυσικά όχι! Αντιθέτως, παρατηρείται μια τάση κατά την οποία οι γονείς αντιστέκονται σε αυτές τις κοινωνικές πιέσεις. Τα μινιμαλιστικά παιδικά ρούχα σε χρώματα της γης κερδίζουν ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία.

Γιατί οι γονείς ντύνουν όλο και πιο συχνά τα παιδιά τους έτσι; Οι λόγοι για αυτή την επιλογή είναι πολλοί:

Οι ουδέτεροι χρωματισμοί ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε περίσταση. Μπορεί κανείς εύκολα να δημιουργήσει μια κομψή σύνθεση που θα φαίνεται τακτοποιημένη και αισθητικά άρτια. Πρόκειται συνήθως για πολύ απλά σχέδια φορεμάτων για κορίτσια και παιδικά ρούχα. Η απουσία πρόσθετων κορδελών, χάντρων και στοιχείων σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για το παιδί. Στα φορέματα για κορίτσια και στα παιδικά ρούχα αυτών των χρωμάτων, τα λεκέδες δεν είναι τόσο εμφανείς. Το μπεζ, το ροζ του δέρματος ή το κρεμ είναι αποχρώσεις που έχουν ηρεμιστική δράση, ιδιαίτερα στα νεογέννητα και τα βρέφη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα χρώματα τα θυμίζουν το χρώμα του δέρματος της μητέρας τους, και κατ' επέκταση, την ασφάλεια. Είναι μια οικολογική επιλογή. Ρούχα σε ουδέτερα χρώματα, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μπορείτε να τα προσφέρετε σε άλλη μητέρα, ανεξαρτήτως του φύλου του παιδιού της. Έτσι, όχι μόνο θα κάνετε ένα όμορφο δώρο, αλλά θα μειώσετε και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Γενιά Θλιβερά Παιδιά στο Μπεζ; Κάποιοι θεωρούν ότι τα φορέματα για κορίτσια και τα παιδικά ρούχα σε χρώματα της γης είναι υπερβολικά θλιβερά. Υπάρχει ακόμη και ένας χιουμοριστικός λογαριασμός στο Instagram – OfficialSadBeige, ο οποίος σατιρίζει με αστείο τρόπο την τρέχουσα μόδα για ουδέτερα παιδικά ρούχα.

Καμία ακρότητα δεν είναι καλή, γι' αυτό και στη σύνθεση μιας μινιμαλιστικής παιδικής γκαρνταρόμπας σε ουδέτερα χρώματα πρέπει να υπάρχει μέτρο. Καλό είναι να σπάτε τις στιλιστικές με ένα ισχυρότερο χρώμα, το οποίο θα προσθέσει δυναμισμό και χαρακτήρα στη συνολική εικόνα. Έτσι, κανείς δεν θα έχει την εντύπωση ότι το παιδί σας ανήκει στη γενιά των «θλιβερών παιδιών στο μπεζ».

Φορέματα για κορίτσια σε φυσικά χρώματα. Τι θα βρείτε στην Zoya Fashion; Στη συλλογή της Zoya Fashion έχουμε επίσης φροντίσει για προτάσεις κομψών φορεμάτων για κορίτσια σε μινιμαλιστικό και ουδέτερο στυλ. Μεταξύ των προϊόντων μας υπάρχουν τόσο καθημερινά σχέδια (όπως το πλεκτό Nel ή το ξεχωριστό Emilie), όσο και μοντέλα για ειδικές περιστάσεις (όπως το ρομαντικό Dolores και το τυλλένιο Violette).

Ελέγξτε τώρα τα υπόλοιπα σχέδια – μεταβείτε στην καρτέλα «ΚΟΡΙΤΣΙΑ» και επιλέξτε το ιδανικό φόρεμα για την κόρη σας.

Δημοσιεύστε σχόλια (0)

Submit
πάνω
Sklep jest w trybie podglądu
Δείτε την πλήρη έκδοση του ιστότοπου
Sklep internetowy Shoper Premium